Valerianella coronata
Caprifoliaceae Valerianaceae
Àutri noum : Passeroun, Grasseto, Greisseto, Douceto, Pan-froument.
Noms en français : Mâche couronnée, Doucette couronnée.
Descripcioun :Courouno dóu calice sènso péu.
Valerianella coronata & Cicer arietinum
Valerianella coronata
Caprifoliaceae Valerianaceae
Àutri noum : Passeroun, Grasseto, Greisseto, Douceto, Pan-froument.
Noms en français : Mâche couronnée, Doucette couronnée.
Descripcioun :Courouno dóu calice sènso péu.
Port : Erbo Taio : Pancaro entresigna Fueio : óupousado Tipe bioulougico : Pancaro entresigna Cicle bioulougico : Pancaro entresigna
Gènre : Valerianella Famiho : Caprifoliaceae Famiho classico : Valerianaceae Ordre : Dipsacales
Coulour de la flour : Roso Petalo : 5 Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna Flourido : Printèms
Sòu : Ca Autour basso e auto : Pancaro entresigna Aparado : Noun Remarco : Ensalado champanello
Liò : Tepiero seco - Champ Estànci : Pancaro entresigna Couroulougi : Pancaro entresigna Ref. sc. : Valerianella coronata (L.) DC., 1805
Cicer arietinum
Fabaceae Leguminosae
Nom en français : Pois-chiche.
Descripcioun :Lou cese es uno planto toujour cultivado au nostre. Se pòu trouba, de cop que i'a, d'armas d'anciàni culturo ounte lou cese crèis encaro bord que s'èi samena soulet. Se recounèis eisadamen en fru emé si pichòti dóusso que caupon dos grano caduno. Fai de flour blanco, o un pau bluio, d'à pau près 2 cm.
Usanço :"Soun pas bon crestian lis oustauOunte se manjo ges de cese pèr Rampau" (TdF). Emai siegue pas vertadieramen un medicamen, es uno planto que s'amerito uno bello plaço dins noste manja qu'èi di proun vertuouso pèr eisèmble pèr lucha contro lou diabete, lou trop de lipido dins lou sang... Saupre peréu qu'èi bon pèr lou microubioute dóu couloun que caup d'amidoun tihous à digeri pèr l'ome (e adounc que soubro pèr lou desveloupamen d'ùni baterìo interessanto).
Port : Erbo Taio : 20 à 40 cm Fueio : coumpausado Tipe bioulougico : Teroufite Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Cicer Famiho : Fabaceae Famiho classico : Leguminosae
Coulour de la flour : Blanco Petalo : irreguliero Ø (o loungour) flour : 1 cm Flourido : Printèms - Estiéu
Sòu : Ca Autour basso e auto : Pancaro entresigna Aparado : Noun Remarco : Planto cultivado Jun à juliet
Liò : Champ - Ermas Estànci : Mesoumediterran à Coulinen Couroulougi : Óurigino pountico Ref. sc. : Cicer arietinum L., 1753